Ilipsoas muskel

Hvad: Iliopsoas muskel udtales som Ill-ee-oh-soh-az er en gruppe af muskler som bøjer hundens hofter – vi kalder den også for en ’hoftebøjer’.

Hvor: Muskelgruppen har udspring fra rygsøjlens lumbarhvirvler (lændehvirvler) og illium (en del af bækkenet) og tilhæftning på den indvendige øverste del af lårbenet.

Hvordan: Aktiviteter som løb, at hoppe/springe, at lave vendinger og fart, kan blive påvirket hvis din hund har problemer med iliopsoas. Mange opdager ikke at hunden er overbelastet i dette område, fordi hunden kompenserer for smerterne ved at overbelaste andre muskler eller dele af kroppen.

Hofte Hund vejle

Hvordan: Aktiviteter som at løbe, hoppe/ springe, at lave vendinger samt hundens fart kan alle blive påvirket, hvis din hund har problemer med iliopsoas. Mange opdager ikke at hunden er overbelastet i dette område, fordi hunden kompenserer for smerterne, ved at overbelaste andre muskler eller dele af kroppen.

Potentielle skader: Iliopsoas er en rigtig ‘tricky’ muskel, som ofte er øm og overbelastet, uden at du bemærker det. Hvis du dyrker agility, løb (canicross/væddeløb), hoopers, jagt eller andre former for fysisk krævende aktiviteter med din hund er der stor risiko for at også din hund er overbelastet i netop dette område.

Skader eller overbelastninger kan eksempelvis ske ved at din hund får overstrakt musklerne, når den springer med strakte bagben. Men også andre højintense aktiviteter, såsom sprint og vild leg kan give skader eller overbelastning af illopsoas. Vi ser også ofte denne type overbelastninger hos hunde, som ikke var varmet ordentligt op før aktiviteter og hunde, som har svage coremuskler i forhold til den aktivitet, som de udøver.

Behandling: Det vigtigste ved denne type skade er i første omgang, at din hund er smertedækket. Vi kan smertedække din hund ved varme/kuldeterapi, laserterapi og massage. Hvis dette ikke er nok anbefaler vi altid at du konsulterer din dyrlæge med henblik på medicinsk behandling.Når din hund er optimalt smertedækket kan vi begynde at arbejde med skaden.

Behandlingen består i øvelser hos os på klinikken, men også et hjemmetræningsprogram, som er en væsentlig del af din hunds genoptræning. Målet med behandlingen er at smerterne reduceres, at få bevægeligheden tilbage i det skadede område, men også at træne de omkringliggende muskler, så skaden ikke vender tilbage.

Det skal dog nævnes, at det selvfølgelig altid vil være bedst at forebygge skader, så er du i tvivl, om din hund har problemer med iliopsoas, er det altid vigtigt at du får den tjekket hurtigst muligt – det giver det bedste grundlag for et godt forløb.

I værste fald kan ubehandlede skader på illopsoas føre til kronisk halthed og kroniske smerter.

Er du i tvivl om din hund har problemer? Book tid til fys-tjek her