Hofteledsdysplasi hund HD

Hofteledsdysplasi (HD) er en lidelse, hvor hunden har dårlig pasform mellem lårbenshovedet og hofteskålen. Normalt passer lårbenets ledhoved nøjagtigt ind i hofteskålen i bækkenet, så der er en god tæt forbindelse, med perfekt stabilitet. Men ved hofteledsdysplasi udvikles leddet uden en tæt forbindelse og leddet bliver ustabilitet.

Dette medfører at hunden får smerter, når den bevæger sig. I opvæksten har foderets kvalitet og sammensætning stor betydning for udviklingen af hundens krop og eksempelvis også for udvikling af hofteledsdysplasi. For stor væksthastighed og ubalance i mineralsammensætningen disponerer for lidelsen. Overdreven motion og træning af unge hunde øger risikoen for lidelsen. For alle hunde er overvægt i høj grad med til at forværre tilstanden.

En hund kan have hofteledsdysplasi uden at udvise symptomer, herunder særligt unge hunde som ikke lider af overvægt. Hvis den er trænet på optimal vis, kan den leve i mange år med dårlige hofter uden at den udviser symptomer eller oplever smerter.

Symptomer

Symptomer på hofteledsdysplasi kan være:

  • Går langsommere på gåtur eller vil gå
  • Har svært ved at rejse sig efter hvile
  • Nedsat legelyst
  • Sidder skævt
  • Slikker eller bider sig bestemte steder på kroppen
  • Aggressivitet

Sammen med hofteledsdysplasi følger og artrose. Har din hund smerter på baggrund af dårlige hofter, vil det ikke hjælpe på længere sigt at holde hunden i ro, som man eksempelvis gør med en forvridning eller træningsskade. Hvis en hund med lidelsen er blevet overanstrengt, vil man dog som oftest anbefale ro i nogle dage, da dette kan være meget smertefuldt for hunden.

Hvordan kan vi hjælpe

En hund med hofteledsartrose, som overanstrenges, kan få meget ondt i hofterne og resten af kroppen. I så fald skal den holde sig i ro i nogle dage.
Hofteledsdysplasi behandles ofte med fysioterapi og genoptræning af hundens hofter. Her er det vigtigt at musklerne i hundens lår og ryg opbygges uden at blive overbelastede. Et genoptræningsprogram for en hund med hofteledsdysplasi vil ofte bestå af Fysioterapi, balanceøvelser, vandtræning og udstrækning. Det vil også altid være en anbefaling at opstarte hunden på udvalgte kosttilskud, hvis den har fået stillet diagnosen hofteledsdysplasi.

 

Mistænker du at din hund lider af hofteledsdysplasi bør du kontakte din dyrlæge hurtigst muligt.

Har du brug for fysioterapi eller genoptræning i forbindelse med hofteledsdysplasi kan vi kontaktes her