Canicross + K9 Biathlon: Hvilken rolle spiller hundens muskler og kroppens vægtdistribution?

Når din hund skal løbe og trække, som f.eks. ved canicross og K9 Biathlon, bruger den mange muskler i kroppen. Men hvilke muskler er de vigtigste og hvilke andre faktorer gør sig gældende for en god præstation?

Før du læser videre – skal du være opmærksom på, at denne vejledning kun gælder raske og smertefri hunde og at al træning er på eget ansvar. Så fik vi det på plads. 

hundens muskler som bruges til canicross
Billedetekst: På billedet er angivet de områder, som hunden primært bruger, når du dyrker canicross og K9 Biathlon og hunden skal løbe og trække. Den blå cirkel viser den muskelgruppe, som denne artikel omhandler.

Kroppens vægtdistribution

Lad os starte med kroppens vægtdistribution eller vægtfordeling. I stående position bærer hundens forparti 60% af hundens kropsvægt, mens hundens bagparti bærer de resterende 40%. 

Husk at denne fordeling skal tages i betragtning både ved diverse sportsaktiviteter, men også i hundens hverdagsliv. 

Hunden bruger også sin forpart til at decelerere, når den skal stoppe (nedsætte hastigheden), dreje, gå/løbe ned ad bakke, samle et objekt op fra jorden og når den skal hoppe ned fra noget.

Nu ved vi, at det er hundens forparti, der bærer den største del af hundens vægt. Derfor er det vigtigt at træne hundens forpart, når man dyrker aktiviteter, hvor hunden skal have power og fremdrift. 

 

Fokus på skulderleddet

En anden vigtig grund til at træne hundens forparti er, at hundens skulderled ikke er opbygget ligesom vores. Hundens skulderled er kun knyttet til kroppen via muskler (en muskelslynge). Hvorimod skulderen hos mennesker er et almindeligt kugleled, der er mere holdbart overfor diverse skader.

Særlig hundens opbygning af skulderleddet gør det næsten umuligt at komme udenom, hvor vigtig en rolle hundens forpart spiller, når man dyrker K9 Biathlon, løb eller canicross med sin hund. 

Skulderskader er desværre også dem vi oftest ser hos aktive hunde. Derfor anbefaler vi, at man træner muskelstyrke med særligt fokus på hundens skulder, carpalled (håndled) og tæer. 

 

Styrkeøvelser til hundens forpart 

For at træne hundens skulderled kan du f.eks. bruge en beam eller en discus. Lad hunden stå med bagpoterne oppe og sørg for at ryg, hals og hoved er i neutral position.

Når din hund har trænet i et stykke tid, kan du tilføje en bukke- eller giv-poteøvelse hertil. Øvelserne kan også laves, hvor både forpart og bagpart står på et ujævnt objekt f.eks. bagben på beam (høj) og forben på discus (lavere). Dette vil aktivere musklerne endnu mere. Har du en helt lille hund kan du bruge podos balance.

En anden rigtig god skulderøvelse er at lære din hund at kravle. Start med en forhindring, som hunden let kan kravle under og øg herefter sværhedsgraden med en lavere og længere forhindring. 

Vær opmærksom på, at hvis hundens albuer peger ud fra kroppen, når du laver styrkeøvelser, så har øvelsen været for hård eller hunden har brug for en pause i træningen.

For at undgå skader i hundens forpart anbefaler vi:

  • At hundens skridtlængde optimeres – f.eks. via aktive stræk, fleksibilitetsøvelser eller fysioterapi.
  • At hundens muskelstyrkes øges via styrketræningsøvelser
  • At hunden varmes op aktiviteter og ned efter aktiviteter
  • At hunden suppleres med et godt og dækkende kosttilskud til muskler og led.

Har du brug for flere sjove ideer til træning eller er du i tvivl om din hund har brug for flere muskler i forparten – så book en tid til et fys-tjek eller en omgang fysioterapi her.