Canicross + K9 Biathlon

  • Forpart: Hvilken rolle spiller hundens muskler og kroppens vægtdistribution? Klik her for at se mere 
  • Bagpart: Hvilken rolle spiller hundens muskler på bagkroppen for fart og acceleration? Klik her for at se mere
  • Coremuskulatur: Hvilken rolle spiller hundens coremuskler? Klik her for at se mere

 

Forpart: Muskler og vægtdistribution

Når din hund skal løbe og trække, som f.eks. ved canicross og K9 Biathlon, bruger den mange muskler i kroppen. Men hvilke muskler er de vigtigste og hvilke andre faktorer gør sig gældende for en god præstation?

Før du læser videre – skal du være opmærksom på, at denne vejledning kun gælder raske og smertefri hunde og at al træning er på eget ansvar. Så fik vi det på plads. 

hundens muskler som bruges til canicross
Billedetekst: På billedet er angivet de områder, som hunden primært bruger, når du dyrker canicross og K9 Biathlon og hunden skal løbe og trække. Den blå cirkel viser den muskelgruppe, som denne artikel omhandler.

Kroppens vægtdistribution

Lad os starte med kroppens vægtdistribution eller vægtfordeling. I stående position bærer hundens forparti 60% af hundens kropsvægt, mens hundens bagparti bærer de resterende 40%. 

Husk at denne fordeling skal tages i betragtning både ved diverse sportsaktiviteter, men også i hundens hverdagsliv. 

Hunden bruger også sin forpart til at decelerere, når den skal stoppe (nedsætte hastigheden), dreje, gå/løbe ned ad bakke, samle et objekt op fra jorden og når den skal hoppe ned fra noget.

Nu ved vi, at det er hundens forparti, der bærer den største del af hundens vægt. Derfor er det vigtigt at træne hundens forpart, når man dyrker aktiviteter, hvor hunden skal have power og fremdrift. 

 

Fokus på skulderleddet

En anden vigtig grund til at træne hundens forparti er, at hundens skulderled ikke er opbygget ligesom vores. Hundens skulderled er kun knyttet til kroppen via muskler (en muskelslynge). Hvorimod skulderen hos mennesker er et almindeligt kugleled, der er mere holdbart overfor diverse skader.

Særlig hundens opbygning af skulderleddet gør det næsten umuligt at komme udenom, hvor vigtig en rolle hundens forpart spiller, når man dyrker K9 Biathlon, løb eller canicross med sin hund. 

Skulderskader er desværre også dem vi oftest ser hos aktive hunde. Derfor anbefaler vi, at man træner muskelstyrke med særligt fokus på hundens skulder, carpalled (håndled) og tæer. 

 

Styrkeøvelser til hundens forpart 

For at træne hundens skulderled kan du f.eks. bruge en beam eller en discus. Lad hunden stå med bagpoterne oppe og sørg for at ryg, hals og hoved er i neutral position.

Når din hund har trænet i et stykke tid, kan du tilføje en bukke- eller giv-poteøvelse hertil. Øvelserne kan også laves, hvor både forpart og bagpart står på et ujævnt objekt f.eks. bagben på beam (høj) og forben på discus (lavere). Dette vil aktivere musklerne endnu mere. Har du en helt lille hund kan du bruge podos balance.

En anden rigtig god skulderøvelse er at lære din hund at kravle. Start med en forhindring, som hunden let kan kravle under og øg herefter sværhedsgraden med en lavere og længere forhindring. 

Vær opmærksom på, at hvis hundens albuer peger ud fra kroppen, når du laver styrkeøvelser, så har øvelsen været for hård eller hunden har brug for en pause i træningen.

For at undgå skader i hundens forpart anbefaler vi:

  • At hundens skridtlængde optimeres – f.eks. via aktive stræk, fleksibilitetsøvelser eller fysioterapi.
  • At hundens muskelstyrkes øges via styrketræningsøvelser
  • At hunden varmes op aktiviteter og ned efter aktiviteter
  • At hunden suppleres med et godt og dækkende kosttilskud til muskler og led.

Har du brug for flere sjove ideer til træning eller er du i tvivl om din hund har brug for flere muskler i forparten – så book en tid til et fys-tjek eller en omgang fysioterapi her. 


 

Bagpart: Fart og acceleration 

Husk at vi generelt anbefaler alle hunde, der dyrker canicross eller K9 Biathlon, at få et fys-tjek minimum hver 3 måned. Book tid her

Når din hund skal løbe eller trække, som f.eks ved canicross og K9 Biathlon, bruger den mange muskler i kroppen. Her vil vi gennemgå de vigtigste muskler i hundens bagkrop, når det gælder fart, styrke og acceleration.

Før du læser videre – skal du være opmærksom på, at denne vejledning kun gælder raske og smertefri hunde og at al træning er på eget ansvar. Så fik vi det på plads. 

hund muskler canicross bagpart

Hundens forben bærer typisk den største del af hundens vægt. Du kan læse mere om vægtdistribution i hundens krop her. Dette betyder dog ikke, at hundens bagben ikke er vigtige, når det gælder aktiviteter som f.eks. canicross og K9 Biathlon.

Hundens bagben, og styrken i disse, sikrer at hunden kan generere fart i sit løb og at den kan accelerere hurtigt op i fart.

Fokus på bækken- og ballemuskler

Når hunden skal løbe muligvis kombineret med at den skal trække, bevæger den, kort sagt, sine bagben i et mønster eller en cirkel af 4 forskellige bevægelser. Fælles for disse bevægelser er, at alle 4 inkluderer muskler i bækken og baller.

Hvis din hund skal præstere godt, er det vigtigt, at der i træningen tages højde for at træne muskler i både bækken og det som svarer til hundens ’baller’.  Disse muskler er også særligt vigtige i forhold til opvarmning, afkøling og restitution.

Ledstabiliserende muskler

En anden vigtig faktor er at sikre, at din hund har tilstrækkeligt med muskelstyrke omkring de ledstabiliserende muskler. Ledstabiliserende muskler spiller en meget stor rolle i forhold til at undgå skader. Som navnet indikerer, vil de ledstabiliserende muskler altså stabilisere (holde sammen) på leddet, hvilket vil gøre leddet stærkere + mere modstandsdygtigt og din hund er derfor i mindre risiko for at, der opstår akutte eller kroniske skader.  

Styrkeøvelser til hundens bagpart 

For at styrke hundens bækken og baller kan du f.eks. bruge en beam. Hunden sætter sine forpoter på beamen. Med bagben laves sit til stå. Øvelsen kan gøres mere krævende ved at øge antal sessioner eller antal gentagelser.

En anden god øvelse er at gå op ad bakke med din hund. Her får du trænet hundens styrke og muskelmasse i ballerne.

Vær opmærksom på at, hvis din hund viser nogen form for svaghed/halthed eller ubehag under træningen, har træningen ikke været den rette og du bør få hunden undersøgt hurtigst muligt. Haltheder kan især vise de første tegn, når hunden er i yderpositioner med kroppen, så vær meget opmærksom her.   

For at undgå skader i hundens bagpart anbefaler vi:

  • At hundens ledstabiliserende muskler er stærke, og hvis ikke, at disse styrkes
  • At hundens muskelstyrke øges
  • At hundens varmes op inden aktiviteter og ned efter aktivitet
  • At hunden suppleres med et godt og dækkende kosttilskud

Har du brug for flere sjove ideer til træning eller er du i tvivl om din hund har brug for flere muskler i forparten – så book en tid til et fys-tjek eller en omgang fysioterapi her. 


 

Core muskulatur

Husk at vi generelt anbefaler alle hunde, der dyrker canicross eller K9 Biathlon, at få et fys-tjek minimum hver 3 måned. Book tid her

Kommer snart .... !